Kesihatan

Tanda-tanda Sakit Buah Pinggang di Peringkat Awal

Tanda-tanda Sakit Buah Pinggang di Peringkat Awal

 

 

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Tasha doakan semoga pengunjung blog Tasha sentiasa sihat dan dirahmati Allah Taala. Kali ini Tasha ingin berkongsi cerita tentang tanda-tanda Sakit Buah Pinggang di Peringkat Awal. Walaupun kita rasa diri kita sihat, tetapi kita perlu sedar setiap perubahan yang berlaku dalam diri kita. Perkongsian ini juga penting sebelum kita terlambat. Anda perlu sedari setiap berubahan yang berlaku jika ada Tanda-tanda Sakit Buah Pinggang di Peringkat Awal atau mungkin juga berlaku pada keluarga terdekat kita.

 

 

Berikut Tanda-tanda Sakit Buah Pinggang di Peringkat Awal:

 

1. Pembuangan Air Kencing yang Kerap
Perubahan dalam pembuangan air kencing yang anda perlu perhatikan. Lihat kepada kekerapan pembuangan air kencing bagaimana kerap anda kencing ama ada anda kencing dengan kerap atau kurang kerap dari kebiasaan. Lihatlah Tanda-tanda Sakit Buah Pinggang di Peringkat Awal juga warna pada air kencing anda, jika ada terdapat darah bersama dengan air kencing. Perhatikan juga jika air kencing anda terdapat buih. Jika ianya berbuih ini menunjukan terdapat protein dalam air kencing. Jika buah pinggang ada masalah, protein tidak dapat ditapis.

 

2. Keletihan yang dialami yang melampau, mungkin anda merasa letih sepanjang hari
Adakah anda merasa letih sepanjang masa? Tanda-tanda Sakit Buah Pinggang di Peringkat Awal juga hormon yang dihasilkan bagi mencukupkan tubuh menghasilkan sel darah merah adalah disebabkan buah pinggang berfungsi. Anemia adalah berpunca dari tanda sel darah merah yang dihasilkan. Ini telah menyebabkan anda mengalami keletihan yang melampau.

 

3. Salah satu anggota di tubuh badan mengalami pembengkakan di mana-mana bahagian seperti kaki atau tangan
Anda mengalami pembengkakan pada salah satu anggota di tubuh badan merupakan tanda-tanda Sakit Buah Pinggang di Peringkat Awal. Bagi buah pinggang yang sihat, ia akan berfungsi untuk mengeluarkan bendalir yang berlebihan dari badan anda. Dan jika sebaliknya, buah pinggang anda mengalami kegagalan untuk berfungsi. Penakungan air kencing iaitu retensi ini boleh menyebabkan bengkak pada kaki, buku lali dan mata.

 

4. Mengalami kegatalan yang teruk
Anda mengalami ruam dan kegatalan. Kegagalan buah pinggang untuk mengeluarkan sisa-sisa buangan dari tubuh anda akan menyebabkan anda mengalami kegatalan yang teruk.

 

5. Sekiranya ada terasa seperti logam di dalam mulut anda
Perhatikan sekiranya ada terasa seperti logam di dalam mulut anda. Ini adalah salah satu tanda-tanda awal kegagalan buah pinggang. Ianya juga berlaku disebabkan oleh terkumpulnya sisa buangan di dalam darah.

 

6. Mengalami loya dan muntah-muntah
Anda mengalami loya dan muntah-muntah. Ia juga mengkin dsebabkan  sisa-sisa buangan didalam darah yang menyebabkan keadaan ini berlaku.

 

7. Berasa sejuk sepanjang masa
Anda berasa sejuk sepanjang masa. Mereka yang mengalami anemia mungkin akan berasa kesejukan sepanjang masa walaupun dalam cuaca yang panas.

 

8. Kesukaran untuk bernafas
Anda merasa kesukaran untuk bernafas. Ini tanda awal penyakit buah pinggang yang mungkin disebabkan oleh anemia atau pengumpulan bendalir di dalam paru-paru.

 

9. Merasa sakit di bahagian belakang atau tepi sebelah bawah
Anda merasa sakit di bahagian belakang atau tepi sebelah bawah. Ini  adalah tempat terletaknya buah pinggang anda. Beberapa bentuk penyakit buah pinggang boleh menyebabkan ketumbuhan yang akan mewujudkan rasa sakit pada buah pinggang.

 

10. Kerap berasa pening kepala
Anda kerap berasa pening kepala. Ini boleh disebabkan oleh anemia yang mengakibatkan kekurangan oksigen di dalam otak.

 

Terdapat Kaedah bagi mencegah penyakit Buah Pinggang

 • Jalani pemeriksaan terhadap Buah Pinggang
 • Mengamalkan pemakanan seimbang.
 • Mengambil air kosong yang banyak, sekurang-kurangnya dua liter sehari.
 • Jangan merokok, jika anda merokok lebih baik berhenti merokok
 • Ubat yang diambil mesti dipasti mendapat nasihat dari doktor. Elakkan dari mengambil ubat yang tidak perlu. Ini kerana ubat itu boleh memberi kesan dan juga merosakkan buah pinggang.
 • Pastikan anda memilik berat badan yang seimbang.
 • Setiap hari membuat senaman sekurang-kurangnya 30 minit.

 

Menurut Doktor Malinda, 11 sebab dan punca berlaku masalah Buah Pinggang secara umumnya.

 

1. Kerap menahan kencing

2. Kurang pengambilan air kosong

3. Suka mengambil makanan yang masin

4. Suka mrngambil minuman bergas.

5. Kerap terkena jangkitan ‘kencing kotor’ (UrinaryTrack Infection) dan masalah ini tidak dirawat dengan sempurna.

6. Kerap memakan daging merah dan Seafood (Tinggi Uric Acid) dalam diet seharian

7. Kerap mengambil Pil Tahan Sakit

8. Merokok

9. Obesiti

10. Alkohol

11. Mengalami penyakit Darah Tinggi dan Kencing Manis yang tidak terkawal.

 

 

Vivix Shaklee membantu dalam mengatasi masalah Buah Pinggang

Anda perlu tahu, Vivx adalah bukan ubat, tapi ia merupakan suplemen yang mengandungi resveratol yang mana ianya mampu untuk melawan pelbagai jenis penyakit kronik dengan memperbaiki serta melindungai sel pada tahap DNA.

Kita memerlukan tenaga sel yang dihasilkan iaitu Mitochondria (penjana tenaga) bagi memastikan keseluruhan tubuh juga organ tubuh kita berfungsi dengan baik.

Sekiranya kecekapan Mitocchondria menurun makan fungsi sel juga turun menurun.

Kandungan ramuan yang terdapat di dalam Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria berfungsi untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.

ATP dibentuk dari tenaga yang juga berfungsi untuk penghadaman, perkumuhan dan dan segalan aktviti pada peringakat sel diproses. Sel-sel akan mati tanpa tenaga ATP. Jika banyak sel yang mati dalam organ, ia menyebabkan kegagalan fungsi organ.

Ini menyebabkan buah pinggang tidak dapat berfungsi. Keadaan inilah yang berlaku kepada pesakit buah pinggang hingga terpaksa menjalani hemodialisis. Puncanya kerana sel-sel buah pinggangnya telah mati dan membentuk parut (fibrosis) hingg menyebabkan buah pinggang menjadi kecil dan kecut.

Vivix boleh membantu untuk memperbaiki kesihatan walaupun mereka sedang menjalani dialisis. Ini adalah kerana Vivix bukan ubat, ia merupakan bahan 100% semulajadi dan tidak mengandungi bahan kimia juga sebarang jenis dadah. Vivix tidak akan meninggalkan kesan sampingan yang buruk buat kita.

 

 

Mengikut kajian, cara Vivix membantu Pesakit Buah Pinggang melalui cara berikut:

 • Antioksida dimana ia mengurangkan tekanan oksidatif pada sel nephron buah pinggang & mengelakkan berlaku kerosakan yang lebih teruk pada saraf Buah Pinggang
 • Meningkatkan struktur dan bentuk buah pinggang yang normal
 • mengurangkan penggumpalan platlet pada buah pinggang
 • mengembangkan salur darah pada buah pinggang
 • mengurangkan proses lipid peroksida
 • mengurangkan kematian sel saraf buah pinggang

 

Testimoni pengguna yang merupakan Pesakit Buah Pinggang

 

 

 

 

 

Harga Vivix Shaklee hanyalah RM 475 ini boleh dapat diskaun jika anda terus hubungi Tasha melalui no telefon dibawah:

Jika anda berminat untuk mendapatkan Vivix Shaklee, Sila wassap Tasha dengan segera. Tasha sedia membantu dan memberikan konsultan terbaik untuk anda.

Tasha 0193207434

http://TashaNajib.wassap.my/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *