Kesihatan

13 Jenis Makanan yang Meningkatkan Fungsi Buah Pinggang

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera. Tasha doakan semoga pengunjung blog Tasha sentiasa sihat dan dirahmati Allah Taala. Kali ini Tasha ingin berkongsi cerita tentang 13 jenis makanan meningkatkan fungsi buah pinggang. Makanan yang kita makan seharian, kita tidak pasti manfaatnya. perkongsian kali ini diharap memberi manfaat buat anda semua.

Setaip makanan yang dimakan setiap hari amat penting mengetahui nutrien untuk badan anda. Adalah lebih lengkap jika nutrien yang dimakan dapat diserap, dan lebih baik sekiranya nutrien membantu untuk organ-organ dalam tubuh berfungsi dengan baik, salah satunya adalah buah pinggang. 

Kita juga perlu mengetahui jenis makanan yang bagus untuk fungsi buah pinggang. Buah pinggang yang sihat memerlukan pemakanan yang mencukupi untuk berfungsi dengan baik, lebih-lebih lagi bagi mereka yang mempunyai masalah, nutrien yang diperlukan pastinya lebih banyak daripada biasa manusia yang normal tiada masalah buah pinggang. Sebenrnya di sekeliling kita ada banyak bahan makanan yang dapat membantu makanan meningkatkan fungsi buah pinggang untuk memperbaiki fungsi buah pinggang.

Hakikatnya hampir seluruh makanan semulajadi mengandungi nutrisi yang baik untuk tubuh, namun perlu kita ketahui, beberapa jenis bahan makanan meningkatkan fungsi buah pinggang ini mengandungi lebih banyak antioksidan, vitamin atau mineral berbanding yang lain. Selain itu, ada penyelidik juga telah banyak mencari hubungan antara keradangan dan penyakit kronik pada buah pinggang serta perubahan yang berlaku akibat ‘makanan super‘ tadi. Terutamanya pada makanan yang memainkan peranan dalam melindungi dan mencegah kemunculan oksida lemak yang tidak diperlukan oleh buah pinggang.

Apakah makanan untuk memperbaiki fungsi buah pinggang? Memandangkan organ perkumuhan adalah amat penting, anda perlu memastikan organ ini sihat, bebas daripada penyakit dan kemerosotan fungsinya. Untuk mengatasi masalah ini, anda patut memulakan gaya hidup sihat dan mengambil makanan secara teratur untuk memperbaiki fungsi buah pinggang.

Berikut adalah beberapa makanan meningkatkan fungsi buah pinggang yang telah terbukti mempunyai kesan yang luar biasa pada buah pinggang dan sistem imun yang banyak orang tidak diketahui.

 

 

 

1. Bunga Kubis

Sayuran dari jenis kubis ini mengandungi banyak vitamin C, makanan meningkatkan fungsi buah pinggang dan juga sumber serat dan asid folik yang tinggi. Di samping itu, bunga kubis ini juga kaya dengan indole, thiocyanates, glucosinolates, kandungan ini memainkan peranan penting dalam membantu toksin melawan hati yang boleh membahayakan membran DNA dan membran sel.

Anda boleh menyediakan  bunga kubis ini sebagai tambahan kepada salad, rebus, sup, atau memasak sayur-sayuran dan menjadikannya makanan harian. Mashing ke dalam pasta juga boleh digunakan sebagai pengganti untuk kentang tumbuk pada diet anda. Di samping itu, tahap lemak yang tinggi dalam badan juga akan menjejaskan fungsi buah pinggang. Jadi, makan bunga kubis ini keadaan yang segar atau hanya direbus.

 

 

 

2. Bawang Bombay

Bahan yang penting untuk memasak yang lazim digunakan dalam masyarakat kita, yang digunakan sebagai makanan, rupanya kandungan dalam bawang bombay ini makanan meningkatkan fungsi buah pinggang dan juga membantu memperbaiki fungsi buah pinggang. Aroma tersendiri adalah penanda kandungan sulfur di dalamnya. Selain itu bawang juga merupakan sumber kromium yang diketahui sangat baik dalam membantu metabolisme lemak, protein, dan karbohidrat.

 

 

 

3. Lada Paprika Merah

Lada paprika merah ini juga sangat baik untuk buah pinggang dan juga makanan meningkatkan fungsi buah pinggang. Rasa kalium yang lazat dan rendah menjadikannya berkesan untuk diet buah pinggang anda. Bukan hanya itu sahaja, lada merah ini juga merupakan sumber vitamin A, C, B6, serat dan asid folik. Kandungan antioksidan tinggi lycopene juga boleh melindungi buah pinggang anda dari kanser.

Lada Paprika Merah sangat bagus dan kerana keberkesanan lada merah ini, anda jangan lupa untuk menambahnya dalam diet harian untuk memperbaiki fungsi buah pinggang anda. Dapatkan manfaatnya dengan memakan secara mentah atau boleh juga dicampur dalam salad, masakan , sup atau sandwich.

 

 

 

4. Kubis

Kubis merupakan sayur-sayuran yang kaya dengan fitokimia yang sangat bagus untuk membantu mencegah radikal bebas sebelum menyerang badan, terutama sistem imunisasi. Beberapa jenis fitokimia terbukti melindungi tubuh dan menangkis risiko kanser dan meningkatkan kesihatan kardiovaskular.

Sulforaphane adalah fitokimia yang banyak ditemui dalam kubis. Bahan ini dipercayai menghalang dan menghentikan pertumbuhan kanser semulajadi dalam kolon, prostat, pundi kencing, payudara, ovari dan paru-paru. Kubis juga merupakan makanan meningkatkan fungsi buah pinggang. Di samping itu, kubis juga kaya dengan vitamin C, K, dan serat, dan juga sumber asid folik dan vitamin B6 yang baik.

Segala khasiat yang terdapat pada kubis pasti dapat meyakinkan anda untuk membuat sayur ini sebagai makanan untuk memperbaiki fungsi buah pinggang. Di samping itu, fungsi buah pinggang yang baik sangat bergantung kepada fungsi pencernaan yang sihat. kandungan serat dalam kubis juga boleh dipercayai untuk memudahkan fungsi pencernaan.

 

 

 

5. Bawang Putih

Rempah dapur ini telah lama dikenali sebagai ubat anti-keradangan, menghalang pembentukan plak pada gigi dan membantu mengurangkan kadar kolesterol dalam darah. Bawang putih juga merupakan makanan meningkatkan fungsi buah pinggang. Di samping itu, bawang putih juga merupakan bahan makanan terbaik untuk memperbaiki fungsi buah pinggang. Untuk itu, jangan lupa untuk menambah bawang putih ke menu harian anda.

 

 

 

6. Buah Blueberry

Buah biru ini juga menjadi salah satu makanan untuk memperbaiki fungsi buah pinggang. Kandungan antioxidant antosianin dalam buah ini adalah sebatian semula jadi untuk mengatasi keradangan.

Selain itu, kandungan vitamin C dan serat pada blueberry ini dapat membantu tubuh melindungi otak dan tulang dari efek negatif proses penuaan. Antioksidan dalam bluberry terbukti membantu memperlambat kerosakan tulang dan memelihara fungsi buah pinggang. Itulah mengapa bluberry juga dijadikan salah satu makanan untuk meningkatkan fungsi ginjal.

 

 

 

7. Minyak Zaitun

Minyak zaitun telah dipercaya untuk masa yang lama sebagai bahan makanan yang sangat baik untuk kesihatan tubuh. Kandungan asid oleiknya yang tinggi boleh menjadi agen anti-radang. Di samping itu, lemak tak tepu dalam minyak zaitun dapat melindungi tubuh daripada pengoksidaan dan degenerasi di buah pinggang. Ini juga kerana minyak ini kaya dengan sebatian polifenol dan antioksidan membantu mencegah pengoksidaan dan pembengkakan.

Banyak kajian menunjukkan bahawa orang-orang yang secara kerap memakan minyak zaitun secara mentah mempunyai risiko kanser, penyakit jantung dan penyakit buah pinggang yang lebih rendah daripada mereka yang tidak memakannya. Atas sebab itu, mulai sekarang tukarkan minyak zaitun sebagai pengganti minyak untuk kesihatan buah pinggang anda.

 

 

 

8. Buah Epal

Buah epal ini telah lama diketahui untuk mencegah sembelit, mengurangkan tahap kolesterol, melindungi tubuh daripada risiko penyakit jantung dan kanser. Epal yang kaya dengan bahan anti-radang dan serat sangat baik untuk mengekalkan fungsi buah pinggang dan merupakan salah satu makanan meningkatkan fungsi buah pinggang. Malah orang yang mempunyai masalah dengan buah pinggang mereka juga dinasihatkan untuk mengambil banyak epal.

 

 

 

9. Putih Telur

Walaupun makanan ini sangat mudah diperoleh, ternyata ia juga makanan meningkatkan fungsi buah pinggang untuk buah pinggang. Ini kerana kulit putih telur adalah protein tulen dengan asid amino penting yang lengkap. Kandungan fosfor juga paling kurang berbanding dengan sumber protein lain seperti daging dan kuning telur. Itulah sebabnya putih telur digunakan sebagai makanan untuk memperbaiki fungsi buah pinggang.

 

 

 

10. Ikan

Ikan selain kaya dengan protein juga mengandungi banyak lemak anti-keradangan atau lemak omega-3 yang biasa dipanggil. Kandungan lemak omega-3 dapat membantu tubuh melawan beberapa jenis masalah kesihatan seperti penyakit jantung, penyakit buah pinggang, bahkan kanser. Biasakan makan ikan 3 kali seminggu untuk memastikan sistem pencernaan dan buah pinggang sihat.

 

 

 

11. Air

Air adalah bahan asas yang membentuk tubuh manusia, sebab itu air sangat penting dari segi kesihatan tubuh. Sekurangnya penggunaan air segera boleh menyebabkan masalah kesihatan. Oleh itu, adalah perlu untuk mengambil air yang cukup setiap hari supaya badan terhidrasi, sudah tentu ini juga akan menjejaskan organ-organ penyembuh seperti buah pinggang.

Penggunaan air yang mencukupi juga akan membantu mencegah jangkitan saluran kencing. Jika anda mengalami jangkitan saluran kencing, maka risiko jangkitan di buah pinggang akan menjadi lebih besar. Oleh itu, sentiasa pastikan pengambilan air untuk badan anda dan jauhi pola hidup yang boleh menyebabkan dehidrasi.

 

 

 

12. Beras

Kalium adalah bahan yang harus dielakkan jika anda ingin mengekalkan dan memperbaiki fungsi buah pinggang. Walau bagaimanapun, kalium juga sangat diperlukan oleh otot dan saraf untuk menjalankan fungsinya, walaupun kalium yang berlebihan juga boleh menjejaskan otot.

Di sinilah buah pinggang memainkan peranan penting dalam mengawal kalium yang berlebihan dalam darah. Jika darah mengandungi banyak kalium, itu bermakna buah pinggang akan bekerja lebih keras untuk mengimbanginya semula.

Oleh itu, diperlukan bahan makanan lain untuk membantu kerja buah pinggang, beras adalah pilihan. Nasi adalah disyorkan kerana ia mengandungi sedikit kalium, jadi ia boleh mengurangkan kadar kalium dalam darah, makanan meningkatkan fungsi buah pinggang dan sudah tentu akan memudahkan kerja buah pinggang. Anda juga boleh menggantikan beras dengan kentang sebagai alternatif.

 

 

13. Kacang Merah

Makanan untuk meningkatkan fungsi buah pinggang yang terakhir adalah kacang merah. Jenis kacang-kacangan satu ini dipercaya sejak lama merupakan salah satu ubat yang efektif untuk menyingkirkan batu ginjal. Untuk memperoleh manfaat kacang merah ini Anda boleh merebusnya dengan air selama kurang lebih 6 jam. Setelah itu, biarkan sejuk dan ambil airnya, minumlah air ini untuk membantu mengubati masalah buah pinggang anda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *