Kesihatan

Batu Karang di Buah Pinggang

 

Batu Karang di Buah Pinggang

 

 

Kedudukan Batu Karang di Buah Pinggang

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera kepada pengunjung blog Tasha. Tasha doakan semoga hidup anda sentiasa dirahmati dan diberkati Allah Taala. Kali ini Tasha hendak berkongsi cerita tentang Batu Karang di Buah Pinggang. Kebanyakan yang mengidap penyakit Batu Karang di Buah Pinggang ini adalah lelaki tetapi tidak dinafikan perempuan juga menghadapinya. Jom baca perkongsian entri Tasha kali ini.

 

Rupa Batu Karang di Buah Pinggang

 

 

Jenis-jenis Batu Karang

 

 

 

1. Batu Kalsium – ianya merupakan campuran bahan kalsium dan oxalate. Ianya berpunca dari dari pemakanan gula dan makanan jenis karbohidrat yang diproses. Jika ditambah kurang pengambilan air, kalsuim ini akan membentuk kristal.

2. Batu Strucvite – Kebayangkan dihidapi oleh kaun wanita berbanding lelaki. Ianya disebabkan oleh jangkitan bakateria ada dihasilkan enzime  pada saluran kencing.

3. Batu Asid Urik – Asid urik meningkat dalam badan yang berpunca dari metabolisme protein haiwan.

4. Batu Sisetin – Batu Karang ini jarang berlaku. Ianya berlaku pada individu yang mempunyai penyakit genetik iaitu Sisnuria di mana ia menyebabkan asid amino sistin dihasilkan oleh buah pinggang dalam jumlah yang banyak hingga menyebabkan batu terbentuk.

 

Tanda-tanda Sakit Batu Karang di Buah Pinggang

1. Sakit pada Bahagian belakang badan dan sisi di bawah rusuk

 • Ianya terjadi biasanya jika batu karang telah besar. Kesakitan hingga sampai ke telur zakar lelaki. Ada masanya rasa sakit apabila bergerak ke depan apabila air kencing menolak batu tersebut.

2. Kencing Berdarah

3. Kencing Berpasir

4. Air kencing yang keruh dan busuk

5. Rasa pedih ketika kencing (tetapi mungkin juga ada jangkitan pada salur kencing.

 

Punca Sakit Batu Karang di Buah Pinggang

1. Kurang minum air kosong

 • Air kencing menjadi lebih pekat jika anda kurang minum air. Bila kencing menjadi lebih pekat, kristal mudah terbentuk dan akhirnya menjadi batu.

 

2. Sejarah keluarga dan diri-sendiri

 • Ianya berpunca dari masalah pemakanan anda contoh seperti penyakit kencing manis. Jika anda mengidap batu karang, risiko untuk terkena semula batu karang boleh berulang. Jagalah pemakanan anda.

3. Faktor umur

 • JIka dikaji, orang yang mengidap sakit batu karang di Buah Pinggang juga faktor umur. Umur pesakit dikalangan 20 hingga 70 tahun paling tinggi yang menghadapinya.

4. Jantina

 • Penyaki batu karang ramai dihidapi oleh lelaki berbanding dengan wanita.

 

5. Penyakit Lain

 • Penyakit-penyakit metabolik seperti hyperparathyroidism, hyperthyroidism dan sistinuria

 

6. Pengambilan supplement vitamin D yang berlebihan

 • Risiko dihidapi oleh pengidap kencing manis dan darah tinggi juga pada mereka yang mengidap Cushing syndrome (masalah berkaitan hormon)

 

7. Kesan Sampingan dari ubat yang diambil

 • Ubat-ubat yang duureatik boleh pengeluaran air kencing yang meningkatkan. Ia menyebabkan air kencing semakin meningkat.

 

8. Pemakanan

 • Pengambilan makanan yang berprotein tinggi purin seperti hati, jantung, limpa, daging merah dan makanan laut yang bercengkerang. Ini kerana kandungan fosforus yang tinggi yang menyebabkan lebih banyak kalsuim dikeluarkan melalui air kencing. Ianya termasuk juga alkohol dan diet yang kurang serat berisiko mengidap batu karang di buah pinggang.

9. Kurang Aktif

 • Individu yang kurang aktif atau sakit terlantar juga berisiko kerana tulang membebaskan kalsium ke dalam individu ini.

 

 

Kaedah Rawatan dan Kesannya

Keadah Rawatan Batu Karang di Buah PinggangJika batu karang yang bersaiz kurang 4mm,ianya akan keluar dengan sendirinya. Tetapi jika batu itu tidak keluar dalam tempoh pemerhatian dan menyebabkan berlaku kesakitan berterusan, pesakit memerlukan intervensi @ rawatan. Berikut kaedah rawatan yang disyorkan:

 

Rawatan Kaedah ESWL

 

1. Extracorporeal Shockwave Lithotripsy (ESWL)

 • Prosedur yang digunakan pesakit berbaring atas meja khas dan sejenis mesin digunakan untuk mengeluarkan dan memecahkan batu itu dengan ketulan kecil. Serpihan batu ini akan dikeluarkan melalui air kencing pesakit. Namun, pProsedur ini hanya sesuai untuk Batu Karang yang bersaiz kurang dari 2 cm. Jika batu karang lebih besar perlu membuat beberapa kali rawatan.
 • Kesannya berlaku kesan lebam di bahagian belakang, kencing berdarah yang juga boleh menyebabkan darah beku. Sekiranya terlalu besar jangkitan boleh berlaku menyebabkan anda demam dan sakit belakang.

2. Percutaneous Nephrolithotomy

 • Prosedur ini memerlukan doktor membuat hirisan kecil pada belakang pesakit di bahagian buah pinggang, bertujuan untuk membuat satu laluan bagi memasukkan alat teleskop. Ianya dipecahkan dengan kaedah sumber kuasa seperti laser, ultrasound dan angin.
 • Kesannya, biasanya komplikasi berlaku seperti jangkitan dan pendarahan semasa dan selepas prosedur.

3. Ureteroscopy

 • Kaedah dengan memasukkan sejenis alat melalui urethra, pundi kencing dan ke dalam ureter. Ia berfungsi untuk memecahkan batu karang dan dikeluarkan melalui tiub yan dipasang sementara untuk mengeluarkan air kencing. Prosedur ini dilakukan dengan bius penuh.
 • Kesannya, biasa komplikasi termasuk kecederaan pada ureter, jangkitan dan pendarahan.

4. Pembedahan Terbuka

 • Pembedahan ini dilakukan sekiranya batu karang anda besar. Sekiranya terdapat parut pada buah pinggang dan ianya tidak dapat berfungsi dengan baik, ia akan dikeluarkan.

 

 

Cara Pemakanan bagi Pesakit Batu Karang di Buah Pinggang

 1. Makanan yang tinggi serat
 2. Kurangkan Protein Haiwan
 3. Kurangkan Pengambilan garam yang tinggi dalam pemakanan
 4. Menghadkan pengambilan makanan tinggi oxalate seperti kacang, koko,kopi,parsley,bayam dan sebagainya.
 5. Pengambilan pyridoxine (vitamin B6) tidak lebih 150mg sehari yang membantu untuk mengurangkan pembentukan batu karang.
 6. Amalan pemakanan vegetarian, supplement asid folik dan patossium cutrate yang amat membantu.

 

Rawatan dengan Vivix, Kelebihan, Kos dan Kebaikan vivix untuk Batu Karang

Vivix Shaklee dapat membantu dalam membaiki dan melindungi selular DNA supaya sentiasa baik, sentiasa melambatkan proses penuaan yang genetik dikawal, pembentukan mitcochondria digalakkan bagi tahap tenaga dalam sel tubuh dipertingkatkan. Jadi, ini membantu sel tubuh akan sentiasa bertenaga dan melawan penyakit dan badan yang tidak stabil.

Antara punca penyakit adalah Mitrokindria. Gagal hasilkan tenaga termasuklah penyakit batu karang. Mitokondria mampu diaktifkan oleh Vivix Shaklee kerana terdapat Resveretrol dalam kandungan Vivix Shaklee. Vivix Shaklee mengandungi 10 kali lebih baik kerana Resveretrolmerupakan ibu segala antioksida. Ia berperanan penting sebagai pusat kekuatan sebuah sel.

 

Testimoni Vivix Shaklee untuk sakit Batu Karang di Buah Pinggang

 

 

 

 

 

 

Harga Vivix Shaklee hanyalah RM 475 ini boleh dapat diskaun jika anda terus hubungi Tasha melalui no telefon dibawah:

Jika anda berminat untuk mendapatkan Vivix Shaklee, Sila wassap Tasha dengan segera. Tasha sedia membantu dan memberikan konsultan terbaik untuk anda.

Tasha 0193207434

http://tashanajib.wasap.my/

 

Tasha doakan semoga anda sembuh dari sakit Batu Karang di Buah Pinggang. Ujian diberi oleh Allah untuk menjadikan kita orang yang sabar. Moga kita semua diberikan pahala dengan ujian ini.  Aamiin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *